Bjerrely er solgt: Tysk ægtepar faldt pladask for naturperle ved Herning

Bjerrely Fiskesø og Muslingehuset er solgt til Dirk og Kerstin Jankowski, som er flyttet fra Østtyskland til Tanderupkær

Dirk og Kerstin Jankowski forelskede sig i de smukke midtjyske omgivelser og er flyttet fra det østligste Tyskland til Danmark for at drive Bjerrely Fiskesø og Muslingehuset. Med sig har de hundene Nele, Raja og Elli. Foto: Henrik Ole Jensen

Kronhjorten Heinrich hænger allerede og troner i Muslingehuset, og i Fiskehuset er en lang række andre jagttrofæer også kommet op på væggen.

Selvom de naturskønne omgivelser ved Bjerrely Fiskesø ligner sig selv, kan det godt ses, at der er kommet nye folk til det smukke sted, som tilbyder både festlokaler, overnatning og fiskeri.

Dirk og Kerstin Jankowski har købt den flotte ejendom på 33 hektar og forladt deres liv og virksomhed i det østlige Tyskland - ved den polske grænse 70 kilometer sydøst for Berlin.

Her boede de på en 150 hektar stor landejendom, hvor de havde skovbrug, solgte økologiske produkter, lavede events og drev jagt på et 1200 hektar stort areal. Det var hårdt arbejde, og derfor opstod en drøm for de to 52-årige tyskere om, at den sidste del af deres arbejdsliv skulle gå med noget lignende i en lidt mindre skala - det fandt de i Bjerrely.

- Vi forelskede os i det med det samme, vi steg ud af bilen. Det var lige sådan noget, vi havde drømt om, siger Kerstin Jankowski.

Dirk Jankowski er ivrig jæger, og hans jagttrofæer er blevet hængt op i Fiskehuset ved Bjerrely. I Tyskland havde han store vidder at jagte på, men han lever fint med, at forholdene bliver lidt mindre nu. Foto: Henrik Ole Jensen

Mere end Vestkysten

Folkebladet besøger det tyske par i boligen ved Bjerrely, hvor der er tyske kagespecialiteter og en tysk likør på kaffebordet.

Her fortæller de, hvordan de er kørt til Danmark på ferie gennem de seneste 20 år - særligt med fokus på Vestkysten. Sidste år var de i Søndervig, da landet lukkede ned, og grænserne blev lukket, hvilket efterfølgende holdt dem i Danmark i seks uger.

I den periode besøgte de Bjerrely og fandt ud af, at Danmark også kan byde på flotte skove og ikke bare er blæsende kyster.

- Vi troede ikke, at der var så smukke steder i Danmark, siger Kerstin Jankowski.

- Og i modsætning til Tyskland er vi stadig tæt på havet, selvom vi er inde midt i landet, supplerer Dirk Jankowski.

Da Bjerrely blev sat til salg hos EDC i Videbæk, slog de til med det samme.

Kerstin Jankowski og familien har holdt ferie i Danmark i mange år og har altid være glade for den danske hygge og nærheden til havet. Nu har de flyttet hele deres tilværelse til landet mod nord. Foto: Henrik Ole Jensen

Videre i samme ånd

Det tyske par har tre børn på 30, 23 og 20 år, og de er alle rykket videre i livet til job og uddannelse i både Tyskland og udlandet.

Derfor besluttede Dirk og Kerstin Jankowski, at det var et godt tidspunkt at kaste sig ud i det danske eventyr. De er blevet meget glade for Danmark og ikke mindst den danske hygge.

- Vi savner selvfølgelig venner og familie, men i dag kan man så meget over internettet, og vi ved, at de vil komme og besøge os, siger Kerstin Jankowski.

Nu skal arbejdet med at gøre klar til tiden efter corona i gang, og faciliteterne ved Bjerrely er sædvanligvis altid booket, så der skal nok blive noget at rive i.

- Vi har heldigvis erfaringen fra vores gamle virksomhed, og det vil forhåbentlig gøre det lettere at gå i gang med, siger Kerstin Jankowski.

Ud over de mange danske kunder, som allerede kender Bjerrely, håber det nye ejerpar at lokke flere tyske kunder til, og Dirk Jankowski har også gjort sig nogle tanker om at supplere de eksisterende overnatningsfaciliteter med for eksempel hytter.

- Men grundlæggende kommer vi til at køre det videre på samme måde, siger Kerstin Jankowski.

Vi troede ikke, at der var så smukke steder i Danmark

Kerstin Jankowski, ny ejer af Bjerrely

Vil lære dansk

Salget af Bjerrely har en trist baggrund, fordi den tidligere ejer, Bjarne Vestergaard, sidste år døde af kræft.

Hans kone, Lotte Vinter, og svoger, Jens Knudsen, er godt i gang med at lave en glidende overgang til de nye ejere og deltager også i interviewet.

- Det er med blandede følelser, vi sidder her. Men det er dejligt, at de vil køre det videre i samme ånd, siger Lotte Vinter.

- Vi har været rigtig glade for støtten fra Jens og Lotte, og vi havde ikke klaret det uden dem, siger Kerstin Jankowski.

Snakken foregår på en blanding af dansk, tysk og engelsk. Kerstin Jankowski har allerede lært en smule dansk, og det er parrets ambition at få det svære sprog lært.

- Vi vil lære dansk. Desværre kan man ikke komme på sprogskole for tiden, så det foregår på nettet. Jeg håber snart danskundervisningen åbner igen, siger hun og fortæller med et smil, at hun øver sig i det danske ved at oversætte fra avisen.

Dirk og Kerstin Jankowski får god hjælp til overtagelsen af Bjerrely af Lotte Vinter og Jens Knudsen, og det sætter de stor pris på. Foto: Henrik Ole Jensen
Bjerrely Fiskesø og Muslingehus

Bjerrely Fiskesø ligger ved Tanderupkær 10 kilometer sydvest for Herning. Det er Danmarks eneste fiskesø, der udelukkende udsætter økologiske fisk.

Ved søen ligger selskabslokalerne Muslingehuset og Fiskehuset med plads til henholdsvis 75 og 35 personer.

Muslingehuset har fået sit navn fra muslingeskallerne på taget. Huset er specielt, fordi det er opført af halmballer og pudset op med ler.

De gode erfaringer med et halmhus er overført til ejendommens bolig, som er blevet suppleret med en 540 kvadratmeter klimaskærm af glas.

Bjerrely byder også på overnatningsmuligheder i form af to lejligheder, et shelter og nogle få primitive campingpladser.

Ejendommen Bjerrely er i alt på cirka 33 hektar og ligger omkranset at urørt skov og økologisk dyrkede marker.

Området har to afmærkede vandreruter - kaldet Sporet ved Bjerrely - som har været meget populære under coronakrisen.